Case studie : Een scheef zadel recht gezet…

scheef zadelEnige tijd geleden wendde zich een eigenaresse tot Checkmate; zij was van mening dat haar zadel niet goed lag op haar paard. Tijdens het introductie gesprek bleek al snel dat het om een zadel van twee jaar oud ging waar ze al langere periode problemen mee had. Ondanks diverse pogingen van de leverancier om het goed te krijgen was ze nog niet tevreden. Meestal geen zaken waar je als (collega) zadelpasser blij van wordt.

Er zijn symptomen die vergelijkbaar zijn met klachten veroorzaakt door een niet goed passend zadel maar een andere oorzaak hebben. Zo kan er een probleem zijn in de halswervels of in de rug. Dit uit zich niet altijd in een (zichtbare) kreupelheid. Het paard wil niet voorwaarts, gaat scheef lopen of is moeilijk te buigen. Precies de klachten van de radeloze eigenaresse. De uitgebreide controle van de rug en van de beweging van het paard leverde geen aanknopingspunten op die hier op duiden. Wel reageerde het paard heftig op aansingelen en opzadelen.

De pasvorm van het zadel op het paard was niet optimaal maar een andere boommaat zou dat probleem op kunnen lossen. Het zadel zag er prima onderhouden uit en was duidelijk weinig gebruikt. Bij de veiligheidscheck kwam aan het licht dat het zadel erg scheef was. Ongelijke drukverdeling op de rug, druk tegen de wervelkolom en een scheefzittende ruiter zijn nu eenmaal niet bevorderlijk voor een paard om goed te presteren. Om problemen met de garantie op de boom te voorkomen heeft Checkmate het zadel niet geopend. Alle bevindingen en waarnemingen zijn met foto’s, templates en een duidelijk advies in een rapport vastgelegd. De eigenaresse heeft dit rapport samen met het zadel naar de leverancier gestuurd.

Terwijl ik een weekje later genoot van een wijntje in het prachtige Toscane kwam er een opgetogen berichtje ; de conclusie van Checkmate was correct. De boom was scheef en, erger nog, hij was gebroken…. De eigenaresse mag een gloednieuw zadel uitkiezen. Een opluchting voor haar maar nog veel meer voor het paard. Een gebroken boom en een scheef zadel kunnen de rug flink beschadigen en zijn heel onprettig voor het paard. Dankzij de volhardende eigenaresse heeft zij een scheef zadel recht gekregen….