Schabrak, wat is de juiste keuze ?

oog paardUit wetenschappelijk onderzoek*  is inmiddels gebleken dat paarden wel kleuren kunnen zien maar veel minder duidelijk dan mensen. De primaire kleuren blauw, geel en wit lukt nog wel maar groen en rood, laat staan pasteltinten, worden door een paard waargenomen als grijs. De moeite die sommige ruiters doen om schabrak, bandages en bij voorkeur ook de kleur van de eigen rijbroek, op elkaar af te stemmen is dus niet aan het paard besteed…

Het staat natuurlijk netjes en soms heel fleurig als de gekozen combinatie smaakvol harmonieert. Met het kiezen van een schabrak op de kleur is niets mis zolang er ook voldoende aandacht is voor andere zaken die het paard wel wat aangaan.

Een schabrak is in eerste instantie bedoelt om het leer van het zadel te beschermen tegen het zweet van de paardenrug en niet, zoals weleens wordt gedacht, om de druk van het zadel op de rug van het paard te verlichten. Een zadel wordt in principe altijd gepast op de “blote” rug van het paard, op die manier kan een zadelpasser het beste beoordelen hoe het zadel ligt en aansluit. Wanneer er nu een hele dikke schabrak onder het zadel wordt geplaatst, zoals bijvoorbeeld een schapenvacht, heeft dit nogal wat invloed op de ligging van het zadel.Een veel gebruikt voorbeeld is het passen van schoenen; de elegante zomersandalen die wij met blote voeten dragen passen niet meer als wij er in de winter dikke wollen sokken in aan willen. Dat is precies hetzelfde bij een zadel. Een echte schapenvacht kan een maat schelen in de boom van het zadel en dan is het, hoe goed bedoelt ook,voor het paard geen verbetering. In tegendeel. Is een schapenvacht of dik schabrak echt nodig, overleg dan met een zadelpasser.

Het beste schabrak mag dus niet te dik zijn. Een katoenen schabrak heeft de voorkeur. Het voordeel van katoen is dat het een natuurproduct is dat goed vocht opneemt en prettig aanvoelt op de huid. Denk maar aan synthetische kleding met warm weer of tijdens het sporten.. De stevigheid is belangrijk voor de vormvastheid, ook na meerdere keren wassen moet het model goed blijven.

checkmate-saddlery-small-2

Een goed schabrak houdt rekening met het model van het paard, dat wil zeggen het gaat om hoog bij de schoft. Een volkomen recht schabrak kun je in de kamer trekken bij het opzadelen maar het blijft niet zitten en trekt uiteindelijk strak over de schoft. Rondom de schoft lopen enkele belangrijke spieren en het paard moet die optimaal kunnen gebruiken. Het is net als sporten in te strakke kleding; het zit niet prettig.

Let ook op sierrandjes rond het schabrak. Het ziet er vaak heel leuk en chique uit maar het mag alleen aan de bovenkant zitten. Een randje dat ook aan de onderzijde zichtbaar is gaat schuren,vergelijkbaar met een naad in ondergoed. Niet prettig dus.

Onderaan de meeste schabrakken zit een lus om de singel doorheen te leiden, let erop dat deze lus op de juiste plaats zit en niet de singel naar voren of naar achteren trekt. Bovenaan een schabrak zit ook vaak een lus om het schabrak extra vast te zetten aan de singelstoot. Check hoe deze is bevestigd, als het stiksel door het schabrak heen zichtbaar is, niet aan beginnen, ook hier potentieel risico van schuurplek op de rug. Het betekent niet dat een paard er direct open wonden van zal krijgen maar het is een drukplek die kan leiden tot een gevoelig punt.

Een goed passend schabrak is ook lang genoeg , het komt aan de achterzijde onder de zadel vandaan. Een zadel dat precies op het randje van het schabrak ligt drukt de rand in de rug van het paard. Zo’n 5 centimeter extra is voldoende om het ook voor het paard comfortabel te houden.

Was schabrakken regelmatig, door zweet en zand van de paardenrug veranderen ze op den duur in schuurpapier… Bij de meeste dekenwasserijen kunnen ook schabrakken gewassen.Toch liever zelf wassen? Borstel dan eerst de haren er goed vanaf, de wasmachine is er dankbaar voor. Gebruik een neutraal wasmiddel bijvoorbeeld Neutral en geen wasverzachter. Er zijn paarden die allergisch reageren op de toevoegingen in de gewone middelen.Meer was tips ? Klik hier.

Voor een grote keuze aan schabrakjes klik hier of vraag er naar bij Checkmate Saddlery.

* Hanggi, E. B., Ingersoll, J. F., and Waggoner, T. L. (2007). Color vision in horses: Deficiencies identified using a pseudoisochromatic plate test. Journal of Comparative Psychology, 121(1), 65-72.