Een nat zadel ? Voorkom waterschade- Checkmate’s Tips

een nat zadel onderhouden, onderhoud aan een zadel, goed zadel onderhoud

In het Nederlandse klimaat is het niet vermijden dat wij af en toe in de regen rijden en het zadel nat wordt. Hoe voorkom je waterschade aan je kostbare zadel ?

* Droog een nat zadel met een zachte handdoek af , dit voorkomt dat de druppels vlekken geven op het zadel en is beter voor het leer. Droog het nooit bij de kachel of een andere warmte bron.

* Let op dat nat leer (bijvoorbeeld een hoofdstel of singel) zo min mogelijk gebogen wordt, dit verzwakt het leer.

Berg je een nat zadel op met een zadelhoes; gebruik dan een hoes van ademend materiaal, geen plastic of kunstleer.

* Haal na het rijden het schabrak onder het zadel vandaan en hang het te drogen. Dit geldt ook voor de singel.

* Berg een nat zadel nooit in huis op, het is te warm waardoor het leer snel uitdroogt. In rokerige ruimtes neemt het foam in de zitting van het zadel de rook op en blijft u het nog heel lang ruiken !

* Een houten zadel kast is beter dan een metalen die sluit het vocht teveel op.

* Verwijder zo snel mogelijk modder en vuil van het natte zadel. Gebruik hiervoor een vochtige doek.

* Droog een nat zadel nooit met een haardroger, dat vernielt het zadel voorgoed.

* Gebruik geen olie om uw zadel te onderhouden. Gewone zadelzeep en vet (met geen of minimaal percentage leerolie ). Gebruik bij het reinigen weinig water, een vochtige lap of spons is voldoende. Gebruik uitsluitend lauw water, geen heet water.

* Als een zadel erg nat is geworden behandel het dan met een leer conditioner, doe dit als het zadel nog vochtig is niet als het helemaal gedroogd is ! Een grote collectie onderhoudsmiddelen vindt u hier.

* Het zadel echt volkomen doorweekt is, controleer dan de kussens als het zadel droog is. Als deze hard of bobbelig aanvoelen even contact opnemen met een zadelmaker, de vulling is dan beschadigd door het water.