Onafhankelijke zit zit beter…

checkmate-saddlery-large-9

 

Het weekend was ik te gast bij een rijvereniging in het dorp waar ik mijn hele jeugd heb gewoond. Vroeger was het gewoon “de pony-club” en herinneringen aan modderige wedstrijdveldjes en de vaste club les op zaterdag ochtend kwamen weer boven. Inmiddels beschikt deze vereniging over een hele luxe binnenbaan maar de club les op zaterdag bestaat nog steeds. En nog leuker, hij wordt gegeven door een dezelfde instructeur waar ik vroeger les van had. Een moment dus om herinneringen op te halen. Wat mij altijd bij gebleven is bij deze instructeur was de gewoonte om de les te beginnen met gymnastiek te paard. Zonder beugels, knoop in je teugels draaien met je armen en met rechterhand je linkervoet aanraken en nog veel meer van dat soort acrobatiek. Het hielp om een onafhankelijke zit te ontwikkelen zodat je in balans op het paard zit.

In de zelfde week word ik bij een paard geroepen waarvan de eigenaar klachten heeft over het zadel. Er is sprake van grote gevoeligheid op een zeer gevoelig plekje; het schaambeen stoot tegen de kamer van het zadel. Het paard heeft een hoge schoft ,enige ruimte zal het zadel moeten bieden. Het zadel past het paard uitstekend, dus maar laten rijden. In stap gaat alles goed maar bij het draven zie ik het probleem. De amazone is voor de beweging van het paard. Het paard, dat wat minder haast heeft om weg te komen, moet zo verleid worden tot doorlopen. Gevolg is een naar voren zittende amazone die bij het lichtrijden bij elke pas een zeer onaangenaam contact met het zadel heeft. Logisch dat zij precies doet wat een paard met een niet goed passend zadel ook doet ;alles om er aan te ontkomen… Verkrampen , anders gaan zitten, zich vast houden. Het hoeft geen betoog dat het enthousiasme van het paard om te lopen niet vergroot wordt met al dit gedoe op zijn rug… De rest van het rijtje kunnen we zelf allemaal wel invullen, nog meer moeite bij amazone om vooruit te komen enz. Kortom geen onafhankelijke zit, integendeel met in dit geval pijnlijke gevolgen..

In plaats van een nieuw zadel uit de bus te halen in het midden gaan staan . De amazone gestimuleerd rechter op te gaan zitten en zich bewust te worden van haar houding. Na de eerste onwennige rondjes verscheen er een grote glimlach op haar gezicht; het zadel zat eigenlijk best lekker en ook het paard liep fijner. Na een week nog even gebeld om te vragen hoe het verder gegaan was; een nieuwe afspraak was niet nodig, het zadel mocht nog even blijven. Over een half jaar was ik welkom voor een zadelcontrole.

Soms kan het best simpel zijn als je met een brede blik kijkt…. En dan denk ik weer even aan al die oefeningen van vroeger en besef dat de instructeur gelijk had, het helpt bij het ontwikkelen van een onafhankelijke zit. Ga het de volgende ontmoeting vertellen.