Opstap krukje alleen voor krukken ?

checkmate saddlery

 

Een opstap krukje of een opstapblok staat in Engeland in iedere rijbaan en bij iedere stal. Vroeger associeerde ik die opstap krukjes altijd met grijze dames en heren die, gekleed in een ruitjes jasje en met een glas sherry in de hand, meededen aan de jacht. Kortom niets voor sportieve ruiters zoals ik …Inmiddels is de associatie met het opstap krukje verandert van een hulpmiddel voor krukken naar een onmisbaar attribuut voor het welzijn van paard ( en zadel).

Uit een onderzoek gepubliceerd in 2008 in The Veterinary Journal *1 is duidelijk gebleken dat de piekbelasting het hoogste is op het moment dat de ruiter met het volle gewicht in de linker beugel staat om het rechterbeen over het paard te brengen. Bij opstijgen vanaf de grond is deze piekbelasting veel hoger dan bij opstijgen vanaf een opstap krukje of opstaphulp. Ook wanneer de ruiter “een voetje” krijgt en als het ware op het paard gelift wordt is er direct sprake van minder piekbelasting.

Waar vindt deze piekbelasting plaats ? Doordat het gewicht van de ruiter korte tijd aan het zadel en de schoft van het paard “hangt” schuift het zadel iets naar links en drukt aan de rechterkant tegen de schouderpartij en tegen de zijkant van de schoft. De onderzoekers gaan zelfs zover dat zij niet uitsluiten dat een deel van de, bij alle paarden aanwezige, ongelijke bespiering in de schouders een gevolg is van het eenzijdig links opstappen.

Uit eerder onderzoek ( J C Harman 1999) * 2 is al gebleken dat de krachten die vrij komen bij het opstappen kunnen leiden tot het uitrekken van beugelriemen en het scheef trekken van de boom van het zadel ( twist). Een scheve boom drukt niet alleen tijdens het opstappen tegen de wervels maar ook gedurende de gehele periode dat het paard gereden wordt met het betreffende zadel. De ruiter geeft onbewust een gewichtshulp wat leidt tot een scheef paard. En uiteraard worden de rugspieren van het paard ongelijk belast door de ongelijke druk van het zadel.

Bekijk deze video maar eens :

 

Bij het opstijgen met behulp van een opstap krukje is er nog steeds sprake van een belasting maar deze is veel minder dan bij het opstijgen van de grond. Uit metingen kwam ook duidelijk naar voren dat het langzaam en voorzichtig gaan zitten in het zadel nauwelijks tot extra druk leidt. Wel leidt het “recht trekken” van het zadel door afwisselend gewicht op de linker en rechter stijgbeugel te brengen leidt tot grote druk op de spieren, niet doen dus !

Een opstap krukje dus is zo gek nog niet ! En eerlijk gezegd ook best makkelijk…Zorg wel voor een veilig krukje en geen gammel keukentrapje. Een goedkope oplossing is het beroemde IKEA krukje een betere oplossing is een echt opstapblok.

Voor de onderzoeksresultaten klik hier .

 

*1 Forces & Pressures beneath the saddle during mounting from the ground and from a raised mounting platform. C.A. Geutjens,H.M. Clayton, L.J. Kaiser

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023307001499

 *2 Harman, J.C., 1999. Tack and saddle fit. Veterinary Clinics of North

American Equine Practice: Back Problems 15, 247–261