Paardendeken moet ook passen…

paardendeken Paardendeken Tips 

Het deken seizoen komt er weer aan. Om onze viervoeters te beschermen tegen overvloedig water, gure wind en winterkou zijn er allerlei soorten en maten paardendekens te koop.

Als zadelpasser komen wij, vooral tegen het einde van het dekenseizoen, regelmatig klachten tegen die aan een slecht passende paardendeken kunnen worden toegeschreven.Kale plekken op de schoft, soms zelfs drukkingen. Kale plekken op de schouder en gevoeligheden rondom schoft en bovenzijde schouder.

Waarop letten als je een paardendeken past ? 

- Koop de juiste lengte, de deken van vorig jaar hoeft niet meer te passen als een paard breder wordt of nog in de groei is kan het gemakkelijk een maat schelen. De deken mag voor niet te strak zitten en de staartflap  moet op het midden van de staartwortel uitkomen. Als de deken te lang is schuift ie naar achteren .

- Zorg dat de borstsluiting helemaal kan sluiten ( geen kier in het midden dan is de deken te klein).  Als de deken niet goed sluit aan de voorkant zit de deken te strak rondom de schouders en wordt de beweging beperkt.

- Controleer of het begin van de loopsplit gelijk ligt met de bovenkant van het schouderblad anders heeft de loopsplit geen zin.

- Kale plekken op de boeg worden veroorzaakt door het naar achteren zakken van de deken. Dit geeft een druk plek.

- Gebruik geen zg pyjama’s of borst beschermers van nylon , deze schuren over de schoft en veroorzaken drukking. Realiseer je dat een drukking veroorzaakt wordt door het schuren van weefsel over elkaar, de huid is heel stevig , als deze kapot gaat is de drukking ( en daarmee pijn voor het paard) al veel langer aan de gang.

- Bilkoorden  altijd kruisen en zorg dat er nooit meer dan een hand tussen het bilkoord en de binnenzijde van het paardenbeen kan. Te losse bilkoorden zijn gevaarlijk en te strakke kunnen snijden.

- Zorg dat de deken de hals goed omsluit en de rand niet op de schoft “hangt”. een goed passende paardendeken bedekt de schoft.Een te wijde deken gaat schuren. Als het paard opstaat kan het erin gaan staan .Bovendien regent het in.

.Als het echt koud wordt willen wij graag extra warmte. Een losse onder deken of twee dekens over elkaar gaat altijd schuren. Beter zijn de paadendekens die voorzien zijn van een haakjes systeem . Bijvoorbeeld de Horseware dekens (  Rambo, Rhino en Amigo). Je klikt de onderdeken vast en alles blijft op zijn plaats. Extra voordeel de isolerende luchtlaag  waardoor het ook nog warmer is. Voor een grote collectie paardendekens van alle merken : De Groene Hoeven 

- Zorg dat je paardendekens regelmatig gewassen worden, dit kan bij een paardendeken wasserij.Vuile paardendekens zijn een broedplaats voor parasieten, insekten en schimmels die een bron van huidirritatie zijn voor het paard. Paardendeken wasserijen kunnen je paardendekens opnieuw waterdicht maken.Urine en mestvlekken tasten het textiel aan, regelmatig wassen verlengt de levensduur van je deken.

- Laat een singel direct repareren, de deken blijft beter liggen en het voorkomt verdere schade door afscheuren.

Goede voorbeelden van pasproblemen bij paardendekens vind je hier .