Case studie; het zadel maakt het verschil

onderzoeken rug paard

Sydney leerde ik kennen in het voorjaar van 2013. Sydney heeft het grootste deel van zijn leven als koerspaard zijn brood verdiend. Toen er, wegens een longbloeding, een einde kwam aan deze loopbaan kwam Kim hem tegen; dat was liefde op het eerste gezicht. In plaats van een roemloos einde begon er een nieuwe carrière voor Sydney; als rijpaard. Met veel geduld en liefde leerde Kim hem een mens op zijn rug te dragen en niet alleen hard te gaan maar ook een rustig buitenritje te maken.

Ondanks alle inspanningen bleef Sydney de neiging hebben te gaan rennen. Ook liet hij steeds duidelijker merken dat opgezadeld worden niet zijn ding was. Van de singel had hij een regelrechte afkeer die hij door bijten en stampen nog eens onderstreepte. Kim vertrouwde de zaak niet en besloot Checkmate Saddlery te vragen een oordeel te geven over haar zadel.

Een standaard onderdeel van een pasprocedure is het onderzoeken van de rug van een paard, waarbij gelet wordt op warme plekken en gevoeligheden. Zelfs bij het eerste, oppervlakkige,rugonderzoek reageerde Sydney ongekend heftig . Ook was er duidelijk sprake van spierafname ( atrofie) aan beide zijden van de schoft.

Het zadel

zadel ligt niet goed

zadel sluit niet aan op de rug

Tijd om eens goed naar het zadel te gaan kijken. De vorm van de boom was niet geschikt voor de rug waardoor het zadel brugte. Het zadel was ook te lang voor de korte rug van Sydney en kwam voorbij de laatste ruggenwervel (T18) . De overgang tussen ruggenwervels en lendenwervels is bijzonder bewegelijk en voor het paard van groot belang voor het correct uitvoeren van bijvoorbeeld de galop. Voor een paard dat altijd heeft moeten draven is galop al wat lastiger, het was echt om zijn baasje te plezieren dat Sydney met dit zadel nog wilde galopperen.Het schabrak was te recht waardoor het strak over de schoft trok en daarmee veel druk gaf op de spieren rondom de schoft. Vergelijk het maar met sporten in te strakke kleding, niet prettig dus.

In overleg besloten snel op zoek te gaan naar een ander zadel. Het budget stond de aanschaf van een nieuw zadel niet toe dus moest er gezocht naar een gebruikt zadel. Normaal zou een speciale zadelpad een tijdelijke oplossing kunnen zijn en zeker helpen de atrofie naast de schoft te verminderen. Sydney had echter een duidelijke mening over pads en wenste er geen op zijn rug. Haast was dus geboden. Dankzij het Checkmate Saddlery netwerk, werd er binnen korte tijd een passend, gebruikt zadel gevonden. Dit zadel was gevuld met lucht in plaats van wol.Lucht geeft de schouders de ruimte en staat ook spierontwikkeling niet in de weg. Voor de atrofie en de gevoelige rug een prima keuze.

Direct bij de eerste aanpassing gaf Sydney te kennen erg tevreden te zijn over het zadel; hij liep veel ontspannener en liet heel snel zijn hals vallen. Na paar weken beet hij niet meer naar de singel en was het rennerige gedrag onder het zadel geheel verdwenen. Regelmatig rugonderzoek wees ook uit dat de gevoeligheid afnam. Gezien de ernst van de rugklachten heeft Checkmate Saddlery doorverwezen naar een osteopaat. Dankzij de samenwerking tussen zadelpasser en osteopaat is Sydney nu heel blij met zijn nieuwe carrière als dressuurpaard en doet heel erg zijn best voor zijn amazone.